fbpx

Sorry, this entry is only available in Ελληνικά.

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που απασχολεί άνδρες και γυναίκες είναι η προσβολή των νυχιών, χεριών και ποδιών από τους μύκητες. Οι ονυχομυκητιάσεις αποτελούν το 30% των περιπτώσεων προσβολής από μύκητες στην επιφάνεια του δέρματος.

Η ονυχομυκητίαση ή μυκητίαση νυχιών μπορεί να προσβάλλει άνδρες και γυναίκες, ενώ σπανιότερα προσβάλλει παιδιά. Οι άνδρες πάσχουν πιο συχνά από ονυχομυκητίαση σε σύγκριση με τις γυναίκες. Η συχνότητα της ονυχομυκητίασης κυμαίνεται από 2-13% του γενικού πληθυσμού.

Η ονυχομυκητίαση αποτελεί το 50% όλων των παθήσεων των νυχιών. Πιο συχνά προσβάλλονται από ονυχομυκητίαση τα νύχια των ποδιών και σπανιότερα των χεριών.
Το 30% των ασθενών που εμφανίζουν ονυχομυκητίαση έχουν και κάποιας μορφής μυκητίαση στο δέρμα τους. Γενικά η συχνότητα της ονυχομυκητίασης έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ανοσοκαταστολή, καθώς και η αύξηση του μέσου όρου ζωής.

Γενικά στους ηλικιωμένους οι ονυχομυκητιάσεις είναι πολύ συχνότερες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ονυχομυκητιάσεις είναι 30 φορές συχνότερες στους ενήλικες. Το ποσοστό των ονυχομυκητιάσεων σε άτομα κάτω των 18 ετών είναι μόλις 2,6%, ενώ σε υπερήλικες είναι 90%.

Γενικά τα προσβεβλημένα από μύκητες νύχια εμφανίζουν διαταραχές στο χρώμα τους (άσπρο, κίτρινο, πράσινο, καφέ ή μαύρο), που μερικές φορές είναι ενδεικτικά του είδους του μύκητα. Επίσης τα νύχια μπορεί να εμφανίζουν πάχυνση, ευθραυστότητα ή και ονυχόλυση.
Συνήθως προσβάλλονται ένα ή δύο νύχια στο κάθε χέρι ή πόδι, ενώ η καθολική προσβολή των νυχιών είναι είτε ενδεικτική άλλης πάθησης (π.χ ψωρίαση, λειχήνας κ.α) είτε απαντάται σε εξαιρετικά παραμελημένες περιπτώσεις.Μερικές φορές  στα πόδια η ονυχομυκητίαση συνυπάρχει με μυκητίαση του δέρματος των πελμάτων.

Τα συμπτώματα μυκήτων νυχιών μπορούν να ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή. Ο ίδιος μύκητας νυχιού μπορεί να έχει διαφορετικά συμπτώματα και να εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο.

Η θεραπεία σε αρχόμενες καταστάσεις μπορεί να γίνει με τοπικά αντιμυκητιασικά προιόντα, συνήθως με τη μορφή λάκας (ιμιδαζόλες,αμορολφίνη, αλληλαμίνες) αλλά ο ασθενής πρέπει με συνέπεια και επιμονή να ακολουθήσει θεραπεία για 3-6 μήνες και με ποσοστό υποτροπής έως και 50%.
Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η λήψη αντιμυκητιασικών χαπιών.

Τέλος υπάρχει θεραπεία μυκήτων στο δερματολόγο με λέιζερ.

Τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει κανείς για πρόληψη των υποτροπών είναι τα εξής:

  • Έγκαιρη θεραπεία των μυκητιάσεων των μεσοδακτύλιων πτυχών και των πελμάτων ώστε να μην επεκταθούν και στα νύχια.

  • Αποφυγή υγρασίας στα πόδια. Η ζέστη και η υγρασία ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων , οπότε συστήνεται τα πόδια να στεγνώνουν καλά μετά το ντους και ειδικά ανάμεσα στα δάκτυλα. Οι κάλτσες να είναι κατά προτίμηση βαμβακερές και να τις αλλάζουμε καθημερινά. Τα παπούτσια να μην είναι στενά και να εναλλάσσονται ανά 1-2 ημέρες.

  • Να μην περπατάμε ξυπόλυτοι σε κοινόχρηστους χώρους με υγρασία, όπως σε ντους και στον περιβάλλοντα χώρο πισίνας.

Η αποφυγή τραυματικών μανικιούρ / πεντικιούρ και αποστείρωση των εργαλείων είναι απαραίτητη.

Ο δερματολόγος είναι ο κατάλληλος ιατρός για να διαγνώσει και να δώσει αποτελεσματική θεραπεία.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.